Prijzen koopwoningen voor de vierde maand op rij gedaald

Bestaande koopwoningen waren gemiddeld bijna 6% goedkoper dan in mei 2022
Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen

In mei waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 5,6% lager dan in mei 2022. De daling is opnieuw groter dan een maand eerder. In april waren koopwoningen 4,4% goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.


Prijzen koopwoningen

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend tot augustus 2022. Sindsdien is de prijsindex vrijwel onafgebroken gedaald. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in mei 87% hoger. De gemiddelde transactieprijs van een woning was in mei € 403 913.


Verkoop bestaande koopwoningen

Het Kadaster maakte bekend dat het in mei 15.099 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 4% minder dan een jaar eerder. In de eerste vijf maanden zijn 68.352 woningen verkocht, bijna 10% minder dan in dezelfde periode van 2022.


Prijzen koopwoningen voor de vierde maand op rij gedaald

Wat doet de huizenmarkt?

In deze turbulente markt zijn voorspellingen lastig te maken. Toch wagen de economen van deze instanties zich hieraan. Dit zijn hun belangrijkste verwachtingen met betrekking tot de huizenmarkt:


Deze berichten zijn misschien ook interessant voor u