parallax background


Coronavirus

Antwoord op veelgestelde vragen over het coronavirus en uw verzekeringen


Maatregelen

Landen die de noodtoestand uitroepen, aangepaste reisadviezen, gesloten winkels en ski-oorden, geannuleerde sportevenementen, vliegbeperkingen en reisorganisaties die reizen schrappen. Maatregelen die hun weerga niet kennen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. Veel klanten worden door deze maatregelen getroffen.
Juist in deze moeilijke tijden zijn wij als uw adviseur extra gemotiveerd om u van dienst te zijn. In deze blog zetten wij de belangrijkste informatie over het coronavirus met betrekking tot uw verzekeringen op een rij en beantwoorden wij de meest gestelde vragen.

Meer weten?

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!


Algemene informatie over het coronavirus van de Rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft een website met actuele informatie over het coronavirus gelanceerd. Op deze website kunt u bijvoorbeeld terecht voor algemene informatie over het virus, reisadviezen, kinderopvang en getroffen maatregelen.


Algemene informatie over het coronavirus en uw verzekeringen

Het Verbond van Verzekeraars heeft een thema pagina over het coronavirus in het leven geroepen waarop zij antwoord geven op de meest gestelde vragen door zowel particulieren als bedrijven. De informatie wordt continu geactualiseerd naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen. U krijgt antwoord op vragen zoals:

  • Ik heb een reis gepland naar een gebied waar het coronavirus geconstateerd is. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
  • Ik ben van plan om af te reizen naar een gebied waar het reisadvies nu oranje of rood is. Ben ik verzekerd?
  • Mijn bedrijf loopt inkomsten mis door het coronavirus. Kan ik een beroep doen op een verzekering?
  • Ik ben zzp'er, ik ben ziek geworden door het coronavirus en kan daardoor niet werken. Kan ik een beroep doen op mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Bedrijven en ondernemers

Bedrijven en ondernemers worden hard geraakt door alle maatregelen die moeten worden getroffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het kabinet erkent dit en heeft een steunpakket gelanceerd. Ook banken zien de ernst van de situatie in. Zij geven MKB-bedrijven een half jaar uitstel van het aflossen van leningen. Kleine ondernemingen, met een financiering tot 2,5 miljoen euro, kunnen hiervoor in aanmerking komen. Wel moeten de bedrijven hiervoor gezond zijn.Belangrijk! Voert u nu andere activiteiten uit?

Ondernemers zijn vindingrijk en zien altijd kansen. Er zijn nu al voorbeelden van restaurants die niet bij de pakken neer gaan zitten, maar zelf maaltijden gaan bezorgen. Voert u ook andere activiteiten uit? Dan is het belangrijk dat wij dat weten. Het is namelijk heel goed mogelijk dat uw verzekeringen hiervoor aangepast moeten worden.


Reis annuleren? Neem contact op met uw reisorganisatie.

Steeds meer reisorganisaties stoppen tijdelijk met het aanbieden van reizen en annuleren zelfs geboekte reizen in verband met de bestrijding van het coronavirus. Reizigers zijn hun geld dan niet kwijt, maar krijgen een tegoed waarmee zij op een ander moment een andere reis kunnen boeken die even duur is. Het is dus altijd verstandig om eerst te informeren bij uw reisorganisatie of zo'n regeling waarbij u uw reis kosteloos kunt annuleren of omboeken ook voor u geldt.

Calamiteitenfonds

Het Calamiteitenfonds biedt geen dekking voor ziektes. De definitie van een calamiteit in de garantieregeling is: “een door molest of een natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis.” Bij ziektes en epidemieën is daarvan geen sprake. Meer informatie vindt u op hun website.


Veelgestelde vragen

1Vergoed mijn annuleringsverzekering mijn geannuleerde reis?
Een virusuitbraak is bij veel verzekeraars geen geldige reden om te annuleren. Als er wel sprake is van dekking wordt deze vaak gekoppeld aan een datum. Er is dan bijvoorbeeld alleen dekking als de reis voor 14 maart 2020 werd geboekt.
Omdat iedere verzekeraar andere voorwaarden hanteert plaatsen wij hieronder enkele linkjes met informatie van verschillende verzekeraars. Staat uw verzekeraar er niet tussen of heeft u aanvullende vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zoeken het graag voor u uit.
Aegon Allianz de Europeesche Klaverblad Nationale Nederlanden Reaal Unigarant
2Ik wil me preventief laten testen op het coronavirus. Krijg ik dat vergoed?
Nee. Preventieve testen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering of de aanvullende verzekering. Testen op het coronavirus heeft alleen zin bij gezondheidsklachten die passen bij het coronavirus.
3Biedt mijn zorgverzekering dekking bij het coronavirus?
De zorgkosten voor het behandelen van het coronavirus worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de meeste zorgkosten, zoals ziekenhuiszorg en laboratoriumonderzoek, geldt wel het eigen risico.
4Krijg ik de test op het coronavirus vergoed?
Ja. Als de GGD of uw huisarts de test voor u heeft aangevraagd, krijgt u een vergoeding voor de test op het coronavirus. De kosten daarvan vallen onder uw basisverzekering. Het kan wel zijn dat u eigen risico betaalt.
5Ik kan mijn hypotheek tijdelijk niet betalen. Wat nu?
Het kan zijn dat u als particulier of ondernemer opeens een sterke daling heeft van uw inkomen. Kunt u uw hypotheeklasten tijdelijk niet betalen? Schroom dan niet om hierover contact op te nemen met ons.
Wij treden dan namens u in overleg met de geldverstrekker om te kijken of er tijdelijk een betalingsuitstel voor de rente en aflossing mogelijk is. Diverse geldverstrekkers hebben al aangegeven dat zij hiertoe bereid zijn om zo hun klanten in deze moeilijke tijden te helpen.
6Ik kan tijdelijk mijn premies voor mijn verzekeringen niet betalen. Wat moet ik doen?
Het kan zijn dat u als particulier of ondernemer opeens een sterke daling heeft van uw inkomen. Op dat moment kan het een probleem worden om uw premies voor bijvoorbeeld uw schadeverzekeringen te betalen. Ons dringende advies is om in dat geval contact met ons op te nemen.
Wij kunnen namens u in overleg treden met de betreffende financiële instelling om te kijken of, met instandhouding van uw verzekeringsdekking, er tijdelijk een betalingsuitstel mogelijk is. Ook zijn er vanuit de overheid veel nieuwe regelingen die juist voor dit soort situaties burgers en bedrijven financieel gaan helpen. Dus overleg tijdig met ons!
7Mijn werkgever heeft werktijdverkorting aangevraagd. Heeft dit gevolgen voor mijn pensioen?
In de komende tijd zullen veel werkgevers overgaan tot werktijdverkorting. Bedrijven die werktijdverkorting hebben aangevraagd krijgen 90 procent van de loonkosten vergoed. Tot voor kort was dat nog 75 procent.
Indien de arbeidsovereenkomst zelf gewoon in stand blijft, mag de pensioenopbouw worden voortgezet over het loon dat voorafgaand aan de werktijdverkorting werd genoten. In dat geval leidt werktijdverkorting dus niet tot een lager pensioen.
8Is het nu wel een goed moment om een woning te kopen?
Wij zien dat veel relaties die al vergevorderd waren met het kopen van een eigen woning ‘pas op de plaats maken’. Dat begrijpen wij. Zeker wanneer een van de partners bijvoorbeeld ZZP’er is of een tijdelijk arbeidscontract heeft. Aan de andere kant: iedereen moet wel wonen. Wat zijn de alternatieven?
Sociale huurwoningen zijn er veel te weinig. De wachtlijst om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen is op dit moment gemiddeld 12 jaar. Vrijesectorwoningen zijn ook maar zeer beperkt beschikbaar. De huren daarvan zijn vervolgens vaak weer hoger dan de lasten van een eigen woning. Wij denken dat ook financiële instellingen rekening houden met deze bijzondere omstandigheden bij het beoordelen van aanvragen voor een hypotheek. In ieder geval gaan wij die gesprekken wel aan met de instellingen waar wij vaak al vele jaren goede relaties mee hebben.
9Mijn beleggingen zijn veel minder waard nu. Moet ik mij zorgen maken?
Indien u een deel van uw vermogen in aandelen heeft belegd, zult u zien dat in de afgelopen weken de waarde van uw vermogen dramatisch is gedaald. Het is zeer verontrustend om dat mee te maken. Maar ook weer niet uniek.
Bij beleggingen komt het vaker voor dat er enorme dalingen zijn. Als u belegt met een doel dat wat verder in de tijd ligt, bijvoorbeeld voor uw pensioen, is de kans heel groot dat in de tussentijd de aandelenmarkten zich herstellen. Ook hier gaan wij graag met u in gesprek wanneer u zich grote zorgen maakt. Ons advies is in elk geval: doe niets in emotie. Laat u goed voorlichten voordat u wat doet.
Lees ook onze blog: Is beleggen interessant?